Planter asparges !

Planter asparges!

Du er trådt ind på et nørdet menneskes domæne, Søren Brandt Wiuffs domæne. Fysisk er mit domæne min fædrene gård, Brogård, der ligger sydligst på Lammefjorden ved kystlinien mod Gislinge. Jorden er sandet, ofte meget sandet, men med næringsrig dynd to-tre meter nede. Svært at blive fed af sandet med almindelige landbrugsafgrøder.

Heldigvis begyndte bønderne med at dyrke grønsager for snart 75 år siden i dette barske landområde. Asparges var den første grønsag. Den kunne klare den saltholdige undergrund og blev en stor sag gennem 1950rne og 60-erne for området og også på Brogård. Omkring 1970 stoppede aspargesfesten ret brat; det kunne bedre betale sig at dyrke især gulerødder og kartofler. Priserne på arbejdskraft steg, og da bønderne hellere ville sidde på en traktor end gå og stikke asparges, var der kun nogle meget få stædige bønder, som blev ved.

I radisemarken

I radisemarken

En af dem var min nabo, Jens Hansen. Det var en fornøjelse at se ham og ikke mindst hans unge datter Karen høste asparges i høj sol (forøvrigt modtog jeg for nylig en hilsen og et billede fra dengang fra Karen. Se det her). Jeg blev så inspireret, at udover de 20 kg asparges, vi i vores husstand købte, skrællede, spiste eller puttede i fryser, fik jeg lov at høste frø på hans planter vinteren 1982.

Tre år senere sendte jeg de første asparges på Grønttorvet. Det gik godt, indtil jeg året efter følte mig tørret et vist sted. Jeg kørte rundt og falbød på københavnske restauranter, og det lykkedes at få foden ind hos blandt andre Franz Stockhammer på l´Alsace i Ny Østergade og hos Jens Andersen, chefkok, Divan 2 i Tivoli. De to gav mig grundgnisten til at køre på med asparges og alt det andet bras, det efterhånden er blevet til. Desværre er Franz død, men jeg handler stadig med hans datter Josephine og kokken Franck. Hvor Jens er, ved jeg ikke. Divan 2 kører jeg kun forbi nu på vej til Grøften.

Har du tid, er du velkommen til at klikke rundt på fanerne og kontakte mig, hvis du har behov for et eller andet. Produkter her og nu ses bedst under Produktlister.

Venligst Søren!