imgp1947

Grønkål og grønsag!

Forår eller vår – den første del af året – før året begynder – før livet begynder.  Det kan diskuteres, hvornår det er forår – almanakken siger ved forårsjævndøgn – meteorologen siger 1.marts. Lidt ligegyldigt.

Jeg ved, hvad forår er, en varm følelse indeni provokeret frem af længsel, og mine sanser der mærker liv og forandring.

For 200 år siden  døde børn og svage voksne om foråret af mangel på god mad og vitaminer om vinteren. Deraf ordet vårhunger. De stærkeste nåede at styrke sig ved de første grønne urter som kokleare, skørbugsurt, forskellige karser, de første brændenælder, mælkebøtteblade, og folk myldrede ud på marker, strande og overdrev for at høste livet.

For planter drejer foråret sig også i dag om at forberede sig til livet og føre det videre. Længe inden et løg spirer frem, har det forberedt et kæmpe rodnet under jorden, så det er parat til at omsætte al jordens energi til at skyde de grønne skud meget hurtigt frem, når varmen og lyset (foråret) kommer. Parat til at komme op først og sikre kraft til at formere sig. Rosetspringklap står med små fine blomster allerede i februar –  behøver ikke bier, da den er hermafrodit (kedeligt). Planten står frisk og grøn hele vinteren , mens det meste andet sover. Den smager fremragende for øvrigt. I april spreder den sine frø i små eksplosioner, og dens job er udført.

De folk for 200 år siden, der havde grønkål i en have var heldige mennesker, de kunne forsyne sig med den i dag alt for lidt brugte urt. Om foråret bliver grønkål gullig, sød og sprød, en smagsoplevelse af  højder, som forårsbebuderen, de Michelin-udsprungne stjernerestauranter kunne sprede mere glæde med end det lidt opreklamerede fuglegræs, som – respekt for det – også blomstrer om vinteren.

For os mennesker i dagens Danmark, hvor naturen og dens genvordigheder virker knap så anmassende, er ordet vårhunger i sin anden betydning dog stadig aktuel. Mange bliver triste og depressive henover vinteren, hensygner blege i mismod, fedme og så ved det første forår, bliver – måske især mænd – opmærksom på at, man kunne jo begynde at barbere sig – eller løbe en tur.

Og det er det samme som med planterne. Det gælder om at gøre sig stærk og flot , og parat, hvis der skal være chancer for at en af det modsatte køn bliver interesseret, så ens arvemateriale har mulighed for at blive spredt. Der går lidt tid med at bygge op, selv med megen grønkål og det er fornuftigt, selv om vi kan blive meget forelskede i foråret. Fornuftigt at modne et forhold, men også fornuftigt at frugten af forholdet – vores lille genansamling – dukker op næste forår, hvor der er rigeligt med grønkål til os alle.

Godt forår!