Høstfestkalven er slagtet! Jakob fra Søllerød har været så sød at tilbyde sin kokkehjerne og -krop til at tilberede den bondske festmad – mere om det senere.

Masser af krydderurter

Rosmarin

.

Markerne er også et sandt festorgie – jeg tror jeg kan forsyne hele Danmark i øjeblikket.
..

I skovkanten langs mark 1 dukker stadig lækre hyld frem, store flotte og saftige. Her har jeg sået vinterportulak, som vælter frem med store kimspirer – blandt andet i køernes fold, og det gør mig helt forårskåd og terroiristisk. De små miniminiporrer på mark 1 tegner også perfekt til vinter/forår. Ved siden af har en af mine yndlinge, efterårsmajroer, plads. Milde, søde smørklumper i størrelse hasselnød til golfkugle, og der er sammen med dem på løgmarken ca. 30.000, så værs´go! Knudekålen tager størrelse, porrerne står sammen med de små og mellem spidskål standby til alles forsyning (Min kone og jeg var på Dragsholm Slot at spise og fik bl.a. spidskål og romainesalat-retter – fantastisk at spise sine grønsager så genialt komponeret af Claus Henriksen). Miniporre i blyantstørrelse og Filderkraut-spidskål supplerer på mark 10-11.
.

Rucola

Høj karse

Der er noget galt med rosenkål i rød og især grøn på mark 3. De er meget korte, måske på grund af tørke tidligere på året, håber de strækker sig lidt, for de andre grøn-, sort-, savoy- og engelsk vinterhvidkål er faktisk rigtigt fine nu. Længere ovre på mark 6 gror radiser og ræddiker, nogle radiser ret store men stadig ikke svampede, et ekstra hold også ude i løgmarken er lidt mindre i størrelse. Karse nævnt i oktober i alle varianter: Almindelig, græsk, vinter, roset og rucola, lidt større nu og lidt med blomster rundt omkring.
.

Mark 8 rummer de små knoldgaltetand, som vi gerne vil ud og pille frem, ja de ligner faktisk rejer i form og størrelse og er lige så arbejdskrævende. Sjovt at tænke på at der for 150 år siden myldrede med netop fjordrejer på samme sted. Timian og sar gror sig lidt grønne her, og ved siden af på kryddermarken står rosmarin helt provencalsk, med lidt andre krydderurter.
.

Mark 10 har masser af salater: Radiccio, frisee , egeblad, og romaine i et par størrelsesvarianter, de store snart fine til stoksalat. Mini fennikel og masser af bladdild. Broccoli og russisk rød grønkål bliver brugt nu. Blandt portulak , som blev sået lidt for sent, har jeg sået fransk syre, det ser lovende ud til næste års produktion.
.

Mark 11 fostrer blomster fra purløg endnu, og vinter-, feld- og vårsalat gror vildt frem i små rosetter.

Koriander

.Hestebønner er slut nu, men miniselleri er små, faste og meget sunde i toppen, og hvide i kødet. De store på anden mark er også meget sunde i år – dem skal jeg nok snart tænke på at få høstet til vinterlageret. Der er mange beder i alle varianter tilbage her på mark 12, også som kilovare. Sukkermajs er høstet til mine køer, kun lidt tilbage til fasanjagt og enkelte minimajs.
.

På løgmarken tegner næste års høst i diverse løg sig. Rosso lunga de Firenze står i små, mellem og tommeltykke ”forårs”løg, og spæd hvidløg fra forårets hold forvilder sig frem. En skæg ting er, at harerne – de møgdyr – de nipper spidserne og det vil jeg ikke ha.
.

Jeg gentager lige de japanske salater her: Mibuna (lancetbladet form), mizuna (fjerfliget), tatsoi (pak choiagtig), tsoi-sim (med gule blomster, saftige stængler), mitsuba (selleriagtig bladsag), krysantemum (saftig, krydret). Radiser, rædiker i fine størrelser – se produktlisten.
.

Mark 22 har fine gulerødder nu: carlo, hvid, gul, lilla, og minikarot (hasselnødkernestore). Her nipper harerne også blade, men det er ok, for så holder gulerødderne den lille fine størrelse.

Vi høster på livet løs

Vi høster majs

.
Koriander her i roset, og med et lille blegt kompakt hjerte, en udfordring for alle de sure franske kokke. På sellerimarken er i øvrigt min anden yndling – koriander i frø, små, citrussmagende sager der eksploderer mellem tænderne i et voldsomt smagskompleks.

.
Skærmdild er stadigt meget frisk.

.
Her har gulerødder i carlo, hvid, lilla, og gul fået størrelse og mere smag og skal som sellerierne høstes til lager snart. Persillerod og pastinak fylder pænt ud.

De røde jordskokker høster vi voldsomt på , selv om de bliver lidt større endnu.
.
Til sidst, husk ikke at glemme kartofler. Se, hvad jeg for nylig har sagt om kartofler her.

Reklamer